6 tips voor een klimaatadaptieve tuin
23 mei '23
Met het veranderende klimaat is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting van je tuin. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het regenwater goed wordt opgevangen? En wat is een manier om meer schaduwplekken in je tuin te creëren? Ingewikkeld is het niet! Met deze tips is je klimaatadaptieve tuin goed voorbereid op de toekomst.
Het klimaat verandert
Het regent in Nederland steeds vaker en harder. Als het water nergens naartoe kan, stroomt het riool over en dat zorgt voor wateroverlast en soms zelfs beschadigingen aan de straten of jouw woning. Wil jij jouw tuin zo slim mogelijk inrichten? Zorg er dan voor dat regenwater weg kan zakken in de grond. Daarnaast hebben we tegenwoordig in de zomers te maken met extreme hitte. Veel beton, asfalt en bebouwing zorgen ervoor dat de temperaturen stijgen. Kies je voor groen? Dan zorgt dat voor schaduw en verkoeling.
Tip 1: Minder tegels
Leg minder tegels aan en zorg voor meer beplanting in je tuin. Dan kan het regenwater na een stevige bui makkelijk wegzakken in de bodem. En daarnaast zorgt het dus óók voor extra verkoeling in de zomer. Win-win!
Tip 2: Groene daken
Beplant het dak van je tuinhuisje, garage of schuur met een mix van Sedum plantjes. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het werkt ook isolerend en verlengt de levensduur van je dakbedekking. Daarnaast is het een bron van voedingsstoffen voor vogels en insecten.
Tip 3: Beplanting
Leg je tuin aan met streekeigen beplanting. Door veel bloeiende soorten toe te passen voelen ook bijen en vlinders zich thuis, wat weer bijdraagt aan een beter milieu. Zet je op nattere plekken waterminnende planten in, zoals varens, dan helpt dit voor de waterbestendigheid van je tuin. Het aanplanten van hoge bomen zorgt voor extra schaduw in de tuin.
Tip 4: Stroken met grind
Grind en steenslag hebben als voordeel dat het beter water doorlaat ten opzichte van andere verhardingstypes zoals klinkers of tegels. Grind en steenslag kunnen gebruikt worden voor de oprit of een parkeerplaats, maar ook voor tuinpaden en terrassen.
Tip 5: Groene hagen
Plaats een haag in plaats van een houten schutting. Er zijn diverse soorten hagen en struiken die je kunt planten als erfafscheiding. Bovendien bieden ze een schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten. Daarnaast helpen ze de tuin koel te houden en zijn ze goed voor de waterhuishouding van de stad.
Tip 6: Vang regenwater op
Regenwater is goed her te gebruiken voor het sproeien van je tuin of het wassen van je auto. Daarom is het slim om op natte dagen het regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. Heb je veel ruimte in je tuin? Dan kun je er ook voor kiezen om een wadi te plaatsen. Dit milieuvriendelijke systeem geeft regenwater op een natuurlijke wijze af aan de bodem.